icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-road icon-terrain icon-sport icon-specialism icon-roof icon-ontwerp icon-integral icon-bronbemaling icon-drainage icon-techniques
Nieuws · 02 augustus 2024

Een bij-zondere klus

Mark van Thiel en Erwin Nijland. Beide heren werken bij Gebr. Van Kessel en delen een unieke hobby: het houden van bijen. Hun gezamenlijke passie voor imkeren heeft geleid tot een bijzondere toevoeging binnen het bedrijf: bijenkasten op een project van Gebr. Van Kessel. Erwin woont met zijn vrouw en twee kinderen in Eibergen. Hij is schouwer bij Gebr. Van Kessel Onderhoud, wat inhoudt dat hij verantwoordelijk is voor het inspecteren en monitoren van de N18. Mark van Thiel, die zich specialiseert in koninginnenteelt, werkt op dit moment als projectleider bij de Galacopperbrug in Utrecht. Hij was eerder projectleider bij de N18, waar hij destijds nauw betrokken was bij de plaatsing van de bijenkasten.

Hoe ben je met deze hobby begonnen?

Erwin: Ik heb altijd al interesse gehad in vliegende insecten, zoals bijen en wespen. Ik zou mezelf sowieso een natuurliefhebber noemen. Mijn vrouw merkte dit op en zei tegen me: "Daar moet je wat mee doen." Toevallig zag ik toen een cursus in een plaatselijk krantje. Door corona ging de cursus eerst niet door, maar later heb ik hem alsnog afgemaakt. Mijn eerste kast plaatste ik in het hoekje van ons perceel.

Mark: Ik begon in 2014 met imkeren, ik ben aangestoken door een collega van KWS. Ik heb geen cursus gevolgd, maar ben gewoon begonnen en heb ervaring opgedaan. Na een jaar ging mijn eerste volk dood, waarna ik een mentor vond die ook koninginnenteler was. Inmiddels ben ik nu 8-9 jaar actief als koninginnenteler.

Kun je uitleggen wat het betekent om imker te zijn?

Erwin: Zeker! Als imker ben ik verantwoordelijk voor het verzorgen en beheren van bijenkolonies. Dit houdt in dat ik de bijenkasten regelmatig inspecteer, ervoor zorg dat de bijen gezond blijven, en hun leefomgeving onderhoud. Bijen hebben een fascinerende en complexe sociale structuur. Zo wordt een koningin bijvoorbeeld niet geboren, maar gemaakt door haar als larve te voeden met een extreem voedzame koninginnengelei. Een koningin ontwikkelt zich in 16 dagen van ei tot volwassen bij, terwijl een werkster 21 dagen nodig heeft en een mannetje, een dar, 24 dagen.

Hoe zijn de kasten terechtgekomen bij de N18?

Mark: Erwin en ik waren destijds collega’s die toevallig dezelfde hobby deelden. Bij de N18 hebben we gewoon de kast van Erwin neergezet. Het projectteam vond dat geweldig. Toen hebben we een lokale vereniging erbij betrokken voor de educatieve waarde en binding met de omgeving. Vlak daarna had ik een afspraak met Jaap Kamp.  Ook hij vond het een mooi initiatief. Hij vond wel dat er dan ook echt Gebr. Van Kessel-kasten bij moesten komen. Eén kast staat er al, en de andere zijn we aan het inrichten. Dat kost even tijd. Het uiteindelijke doel; de bestuiving (en dus daarmee het ecosysteem) van de omgeving bevorderen. En daarnaast, wie weet ooit, op kleine schaal Gebr. Van Kessel-honing produceren.

Erwin, welke aspecten van jouw werk als schouwer komen ook terug in het werk als imker? Waar zit overlap en waar zitten de verschillen?

Erwin: Er zijn zeker overeenkomsten. In beide gevallen moet je oog hebben voor detail en regelmatig controleren of alles goed gaat. Bij mijn werk als schouwer inspecteer ik bouwprojecten. Bij het imkeren inspecteer ik de bijenkasten en zorg ik dat de bijen gezond blijven. Het grote verschil is dat het ene werk veel technischer is en het andere meer biologisch en ecologisch gericht. De bij is natuurlijk een dier, en heeft een eigen wil. Bijvoorbeeld, als de kast te vol wordt, wil de koningin weg en gaat zij zwermen. Dat betekent dat ze met een deel van de kolonie wegvliegt om een nieuwe plek te zoeken.

Waarom is het van belang dat we ruimte maken voor de bijen?

Erwin: Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem, vooral als het gaat om de bestuiving van gewassen en fruitbomen. Zonder bijen zouden veel planten en bomen niet kunnen voortplanten, wat grote gevolgen zou hebben voor onze voedselvoorziening. Bovendien zijn bijen ook een indicator voor de gezondheid van het milieu; als het goed gaat met de bijen, gaat het vaak ook goed met het ecosysteem als geheel.

Hoe kunnen we zelf bijdragen aan het welzijn van de bij?

Erwin: Er zijn verschillende manieren waarop iedereen kan bijdragen. Plant bijvoorbeeld bloemen en planten die veel nectar en stuifmeel produceren. En als je ruimte hebt, kun je ook overwegen om zelf een bijenkast te plaatsen of een imker in je omgeving te ondersteunen. Elk beetje helpt om de bijenpopulatie te ondersteunen. Ook is het leuk als de jongere generatie interesse heeft voor deze dieren. Zo gaat mijn eigen dochter (13) vaak mee. Zij vindt het ontzettend leuk en interessant.

Mark: Ook het plaatsen van bijenhotels en het vermijden van pesticiden kan veel helpen. Educatie en bewustwording zijn ook belangrijk om mensen te laten inzien hoe essentieel bijen zijn voor onze voedselvoorziening en het ecosysteem.

Zijn er nog bijzondere verhalen over jullie werk als imkers voor Gebr. Van Kessel?

Mark: Ja, er was rondom de N18 een buurtbewoner die klacht na klacht maakte. Het projectteam kwam er écht niet uit met hem. Nadat ik even met hem ging praten, bleek deze man zelf imker te zijn. Door het te betrekken bij onze bijenkast is hij nu juist enorm betrokken bij het project. Echt een bindende factor dus!