Social Return on Investment (SROI) is een methode om de maatschappelijke waarde van een investering te meten. Bij SROI gaat het niet om financiële opbrengsten, maar juist om de sociale opbrengsten. SROI kan op verschillende manieren worden ingezet, maar meestal gaat het om het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of het creëren van sociale waarde door middel van producten of diensten.
Dat Gebr. Van Kessel een sociale onderneming is, wordt ook bevestigd door PSO Nederland. Per 1 mei 2023 is, na een uitgebreide audit, wederom ons PSO (Prestatieladder Socialer Ondernemen) certificaat trede 3 met twee jaar verlengd. Het certificaat is een erkend kwaliteitskeurmerk en trede 3 is de hoogste trede die behaald kan worden. Uit het behalen van trede 3 blijkt dat wij op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en onze producten en diensten sociaal inkopen. Hier zijn we trots op!
Bij Gebr. Van Kessel wordt SROI op twee manieren ingezet:
Aan de ene kant wordt SROI bij Gebr. Van Kessel ingezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door gebiedsconciërges, administratief medewerkers of verkeersregelaars in te zetten bij projecten van de gemeente. Het doel hiervan is om deze mensen weer aan het werk te krijgen en zo hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het is vooral belangrijk dat deze mensen weer werkervaring opdoen en hun cv kunnen aanvullen. Dit is niet alleen goed voor hun eigen ontwikkeling, maar ook voor de maatschappij als geheel.
Ook is Gebr. Van Kessel een erkend leerbedrijf voor diverse opleidingen van verschillende niveaus. Vele van onze medewerkers en/of stagiair(e)s volgen een leer(-werk)traject. Wij vinden het belangrijk dat onze (toekomstige) medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Wij begeleiden hen om hun diploma te behalen.
Elke gemeente heeft andere waarden als het gaat om SROI. Elke gemeente hanteert eigen regels en waarden, het is dus belangrijk om bij elk project goed te kijken wat de spelregels zijn en hoe SROI het beste ingezet kan worden.
Aan de andere kant wordt SROI bij Gebr. Van Kessel ingezet door het creëren van sociale toegevoegde waarde door middel van producten of diensten. Dit kan bijvoorbeeld door producten te gebruiken die de werkomstandigheden van verschillende personen verbeteren zoals koffiebonen die gebrand en verpakt zijn door ex-gedetineerden, het schoonmaakbedrijf waarmee we samenwerken, de kerstpakketten die worden ingepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, of groene bouwhekken die gemaakt zijn in een sociale werkplaats. Soms is het duurder om deze producten te gebruiken maar het levert wel maatschappelijke waarde op. De balans hierin vinden is de sleutel tot een succesvol SROI-beleid.
Arja Seip is op dit moment binnen Gebr. Van Kessel Wegenbouw Rayon West de persoon die zich volledig bezighoudt met Social Return on Investment (SROI). Zij is nu ruim één jaar geleden aangenomen als SROI-coördinator. Op dat moment had zij zelf een afstand tot de arbeidsmarkt en kreeg ze de kans om bij Gebr. Van Kessel via een detacheringsbureau op deze manier aan de slag te gaan.
Ondertussen heeft Arja haar positie binnen Gebr. Van Kessel verzekerd en is zij sinds 2023 officieel in dienst bij Gebr. Van Kessel Wegenbouw als SROI-coördinator. Daarnaast is ze zich aan het door ontwikkelen en pakt ze ondertussen ook werkvoorbereiding op. Voor Arja is het werken aan SROI een uitdaging vanwege de afwisseling en creativiteit. Het afronden van moeilijke projecten is bijna een sport geworden. Ze kan haar eigen ideeën in de EMVI-plannen verwerken en krijgt de ruimte om creatief te denken om zo tot de beste oplossingen te komen.
“We proberen een win-winsituatie te creëren waarbij we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen, daar kan ik ontzettend veel energie uit halen.” aldus Arja.
Het belang van SROI is groot, omdat het mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan helpen om weer aan het werk te gaan. Dit is niet alleen goed voor hun eigen ontwikkeling, maar ook voor het bedrijf dat hierin investeert en de maatschappij als geheel.
Adrie Takx (Bedrijfsleider Gebr. Van Kessel Wegenbouw Rayon West) ziet het als een goede ontwikkeling “In het verleden lag deze verantwoording vooral bij de projectleiders. Vervolgens is Arja gekomen als SROI-coördinator om nog meer aandacht en prioriteit te geven aan dit onderwerp. Onze motivatie is om mensen met een werkachterstand een kans te geven zich te ontplooien binnen ons bedrijf. En daarnaast draagt het bij aan onze positie op de PSO-ladder.”