Herinrichting Stadsforum fase 2
Geen acht weken dicht. Zelfs geen zestien dagen dicht. De Parkring – voorheen Cityring – gaat helemaal niet meer dicht voor de werkzaamheden aan het Stadsforum. Die verrassende wending meldde wethouder Rik Grashoff. ,,Dankzij een slimme aannemer,” zegt hij, waarna hij toevoegt dat de deadline om het Stadsforum vóór de kermis af te ronden, wordt gehaald.
Mooie woorden over één van de meest uitdagende projecten van Gebr. Van Kessel in 2024. Maar waarom dit project zo uitdagend was, heeft meerdere redenen. De realisatieperiode van 20 weken is uiterst kort, gezien de complexiteit van het project. Hierbij kun je denken aan de aanleg van infiltratie- en irrigatiesystemen, een enorme hoeveelheid natuursteen van 13.000 m², en dit alles in een zeer stedelijke omgeving direct naast het winkelgebied van Tilburg. Een project met een omvang van ruim 7 miljoen euro. De realisatieperiode was kort, zonder enige mogelijkheid tot uitloop vanwege een kenmerkend evenement voor de stad: de grootste kermis van de Benelux! De aanvullende wens om het verkeer doorgang te laten vinden tijdens de realisatie maakte het allesbehalve eenvoudiger. Je moet maar net een team vinden dat gek genoeg is om aan de slag te gaan met deze mega-operatie!
Vanaf het eerste moment dat wij de tekeningen onder ogen kregen, was al snel duidelijk dat dit geen onderhoudswerk was, maar een complete reconstructie van gevel tot gevel. De gebiedsfunctie veranderde van een doorstroomroute naar een verblijfsruimte met plaats voor kunst en cultuur. Het terugdringen van het autoverkeer in het centrum, door slechts één rijbaan over te houden en een breed dubbelzijdig fietspad aan te leggen, zorgt voor veel ruimte voor de nieuwe locatie van de Tilburgse Markt en evenementen zoals het Levenslied en de kermis. Een echte aanwinst voor het centrumgebied van de stad Tilburg!
Een slimme aannemer
Rik Grashoff Wethouder Duurzaamheid en Energietransitie, Openbare ruimte en Mobiliteit
Samenwerking omgeving
Er was geen twijfel dat het project Stadsforum grote impact zou hebben op de omgeving. Dit was voor opdrachtgever gemeente Tilburg een reden om inschrijvers bij de aanbesteding al te laten nadenken over de invulling van het omgevingsmanagement en de samenwerking met de omgeving. De ideeën voor nauwe samenwerking met de pleingenoten, zoals de Schouwburg Concertzaal, Stichting Tilburgse Markt, horecagelegenheden, Fontys Hogeschool en vele andere ondernemers en lokale belangenpartijen, en het opzetten van het Stadsforum Pop-Up Informatiecentrum, zijn succesvol gebleken in de realisatie.
Ook is er tijdens het project samengewerkt met scholen door het geven van rondleidingen en gastcolleges op locatie. Studenten kregen de kans om zelf een bijdrage te leveren aan het project door in groepen een tevredenheidsmeting uit te voeren en verbetervoorstellen te presenteren. Op een schaal van 1 tot 10 werd het project door bewoners, ondernemers en passanten beoordeeld met een acht!
Meer lezen over omgevingsmanagement?
Volop waardering voor het harde werk
Een groot aantal eigen werknemers en vertrouwde samenwerkingspartners op de bouwplaats resulteerde al snel in een hecht team. Dit gezelschap werd versterkt met Portugese vakmannen, die de benodigde kennis en ervaring hadden voor de aanleg van het natuursteen. Dat er hard werd gewerkt, is duidelijk opgemerkt.
Vanaf het naastgelegen architectenbureau op de derde verdieping, waar dagelijks met interesse naar het project werd gekeken, verscheen in de laatste weken een prachtige tekst op de ramen: Bedankt, jullie stratenmakers maken er wat moois van! Daarnaast werden de Portugese stratenmakers in hun eigen taal bedankt.
Een tegenreactie vanuit de projectkeet, met een grote smiley en in dikke letters "Graag gedaan!", kon natuurlijk niet achterblijven.
Toekomstbestendig en klimaat adaptief plein
In het ontwerp voor het nieuwe plein heeft de gemeente aandacht besteed aan duurzaamheid door klimaatadaptieve ontwerpoplossingen toe te passen om het gebied toekomstbestendig te maken. De twee grootste voorbeelden zijn het infiltratie- en irrigatiesysteem die wij hebben mogen aanleggen.
Het infiltratiesysteem, met een bergingscapaciteit van 1.000 m³ water verdeeld over acht velden, is aangelegd onder de nieuwe rijbanen. De nieuwe bomen in de natuurstenen verharding zijn allemaal voorzien van een irrigatiesysteem ter verbetering van de boomgroeiplaatsen. Dit irrigatiesysteem heeft samen een omvang van 860 m² en bestaat uit een tweelaags krattensysteem dat de boomwortels voorziet van voldoende water en zuurstof.
Een belangrijk element dat bijdraagt aan de invulling van onze duurzaamheidsdoelstellingen en het zorgdragen voor een toekomstbestendige leefomgeving.
Uitzicht op het project en de verkeersdoorstroming
Omgevingsmanager Tim Derks zocht het regelmatig hogerop. Er was geen beter overzicht over het project dan vanaf het balkon op de zevende verdieping van het appartementencomplex Katterug. Vanaf deze plek keek je uit over het gehele projectgebied en was goed te zien hoe het auto- en fietsverkeer over de tijdelijke bypass zijn weg vervolgde. Daarnaast kon je zien hoe de nieuwe rijbaan per constructielaag werd aangelegd.
Ook was vanaf deze hoogte duidelijk zichtbaar hoe de kabel- en leidingpartijen, waarvoor onze uitvoerder verantwoordelijk was, gecoördineerd werden en hoe onze werkzaamheden daarop vooruitliepen. Net als het archeologisch onderzoek dat hierop vooruitlopend plaatsvond. Verder zag ik vanaf hier de brandweer die zijn controlerondje door het projectgebied rijdt, de mensen die nog steeds met de bus in het centrum konden komen, en het voetgangersgebied en het naastgelegen terras die al waren teruggegeven aan de omgeving. Dit zorgde ervoor dat het gebied zo leefbaar mogelijk bleef in de zomer.
Deze plek was zonder twijfel uniek om de dagelijkse patronen en bewegingen in de binnenstad te observeren en te controleren of alle omgevingsbelangen waren gewaarborgd tijdens de uitvoering.
Het was een euforisch moment toen de deadline om vóór de kermis klaar te zijn werd gehaald! Dat wij de klus met het gehele team hadden geklaard, werd door de uitvoerder benadrukt met woorden die onvergetelijk zijn: "We hebben het gerockt."