Prorail, randelementen

Constructieve versterkingen

Veel constructies uit de jaren 60 en 70 vertonen ernstige schade door corrosie van de wapening, waardoor ze mogelijk niet meer voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Daarnaast worden deze verouderde constructies steeds zwaarder en intensiever belast, wat de problemen vergroot en vaak vervanging noodzakelijk maakt. Bij Gebr. Van Kessel STEP begrijpen we deze uitdagingen en bieden we innovatieve oplossingen om constructieve problemen effectief aan te pakken. Onze methoden zijn niet alleen bewezen succesvol, maar worden ook regelmatig toegepast om bestaande infrastructuur te versterken en te verduurzamen.

Lijmwapening Schiedam

Versterking van Constructies met Lijmwapening

Lijmwapening verwijst doorgaans naar wapening die op het oppervlak van een betonconstructie wordt aangebracht via verlijming. Deze aanpak wordt meestal gekozen vanwege constructieve redenen, waarbij de constructie verzwakt is en niet meer voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit, wat versterking noodzakelijk maakt. Dit kan te wijten zijn aan een verandering in gebruik, een verbouwing, of renovatie, bijvoorbeeld bij het maken van sparingen in een bestaande constructie of het verhogen van de draagkracht van een brug of viaduct. Het verlijmen van extra wapening, vooral in de trekzone van de constructie, is dan een geschikte optie.

Bij lijmwapening wordt vaak gebruikgemaakt van met koolstofvezels versterkte kunststoffen (ook wel CVK of CRFP genoemd), vanwege hun relatief lage gewicht en zeer hoge treksterkte. Deze materialen worden als lamellen of matten op de markt gebracht in verschillende afmetingen. Ze worden ook ingeboord en verlijmd als staven in bepaalde toepassingen. De verlijming van deze materialen gebeurt vrijwel altijd met een speciale twee-componenten lijm op basis van epoxy (EP). Voorafgaand dient altijd een constructieberekening volgens CUR-aanbeveling 91 te worden uitgevoerd om de benodigde hoeveelheid lijmwapening te bepalen om de trekkracht van de betonnen constructie te herstellen of te vergroten.

Een cruciale voorwaarde voor de mogelijke toepassing van lijmwapening is de conditie van de betonnen ondergrond. Deze moet een goede samenhang en sterkte hebben met een potentiële hecht-/treksterkte van minimaal 1,5 N/mm2. Het oppervlak moet vlak zijn en vooraf gereinigd worden, meestal door gritstralen. De lijmwapening wordt met een bij het systeem behorende 2-componentenlijm op de betonnen ondergrond aangebracht en aangedrukt. Na uitharding van de lijm kan krachtoverdracht van de lijmwapening naar de oorspronkelijke betonconstructie plaatsvinden. In toepassingen waarbij aan de te versterken constructie brandwerende eisen worden gesteld, moet in het ontwerp voldoende aandacht worden besteed aan de wijze waarop dit moet en/of kan gebeuren.

Ondersteuningsconstructie Dommelbrug Eindhoven

Overige constructieve versterkingen

In het kader van de constructieve veiligheid en de toenemende verkeersbelasting moet uit de constructieve herberekening blijken wat voor aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Een andere optie om een brugdek te versterken kan zijn door het aanbrengen van een versterkingsconstructie. Het installeren van externe ondersteuningen, waarbij meestal vakwerkligger wordt toegepast die tegen de vloer wordt opgespannen.

Constructie onderdelen die minder ernstig zijn aangetast, kunnen mogelijk nog handmatig worden gerepareerd of worden voorzien van kathodische bescherming.