Meinerswijk
Nieuw uiterwaardenpark wordt groene oase voor alle Arnhemmers
Projectbegeleider Gert Eising stapt enthousiast de vergaderruimte binnen: “Zullen we beginnen met een filmpje om in de stemming te komen?” Eerder deze week zijn er met een drone beelden gemaakt van het project Meinerswijk. Op de beelden is onder andere te zien hoe een nieuwe nevengeul voor de Nederrijn wordt gegraven. Geen ‘typische’ wegenbouwklus, maar juist dat maakt deze klus voor veel mannen die ik vandaag spreek extra bijzonder.
Laatst vergunde project om te bouwen in een uiterwaard
Het project Meinerswijk heeft een lange voorgeschiedenis waarin Gert ons meeneemt: “Al 25 tot 30 jaar geleden is er gestart met dit project. Een ontwikkelaar heeft dit gebied gekocht om hier woningen te realiseren. Deze eerste ontwikkelaar is failliet gegaan, waarna KondorWessels Projecten (KWP) het gebied overnam. KWP verzamelde verschillende VolkerWessels-partijen om zich heen om de ontwikkeling samen, als bouwteam, voort te zetten. Zo raakten wij, als Gebr. Van Kessel, betrokken.”
Om daadwerkelijk van start te gaan met de ontwikkeling, moest het bouwteam veel handen op elkaar zien te krijgen. Het gebied dient namelijk belangen van diverse stakeholders. Het is een uiterwaard van de Nederrijn, een groene oase midden in de stad Arnhem en er vinden geregeld evenementen plaats op het evenemententerrein. “De belangrijkste reden dat Rijkswaterstaat (RWS) akkoord gaf op dit project, is dat we door dit project de waterstand in de Nederrijn tot 90mm verlagen bij hoogwater. Dat bereiken we door het graven van de nevengeul. Hiermee voldoet het project aan de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast heeft KWP het grootste gedeelte van de 300ha natuurgebied teruggegeven aan gemeente Arnhem, nadat het toegankelijker was gemaakt voor recreanten. Het evenemententerrein beheert KWP nog de komende 10 jaar en in die periode blijft het beschikbaar voor het organiseren van festivals”, vertelt Gert over de manier waarop omgegaan is met de belangen van RWS en gemeente Arnhem.
Eén van de mooiste projecten die we ooit gedaan hebben!
Gert Eising Projectbegeleider
Circulair werken – Alle vrijkomende grond en puin blijft op het werk
Bij het graven van de nevengeul komen tienduizenden kuubs klei en zand vrij. Dit groot grondverzet maakt Gert het meest trots: “Ik ben van origine een baggeraar, dus van het groot grondverzet op dit project gaat mijn hart open. Toen dit project voorbijkwam heb ik dan ook direct mijn vinger opgestoken!” Naast het materiaal uit de nevengeul moet ook de grond op overige locaties opgeschoond worden. Hierin bevindt zich onder andere puin. “Dit is voornamelijk oorlogspuin van gebouwen uit Arnhem en zijn misbaksels van de steenfabriek die hier heeft gestaan”, vertelt bodemspecialist Jeroen Bendijk als we over het terrein lopen. Alle vrijkomende grondstromen worden binnen het project hergebruikt: De klei voor het creëren van een ‘heuvel’ waarop woningen gerealiseerd worden, het zand voor de ophoging van locaties waarop wegen gerealiseerd worden en het gezeefde en gebroken puin als wegfundatie. “Het enige dat we niet hergebruiken is asbest en grond met mobiele verontreinigingen”, vertelt Gert.
Fenomenaal uitzicht
Alle woningen komen relatief hoog te liggen, zodat bewoners droge voeten houden bij hoogwater. Ze wonen tenslotte in een uiterwaard. Bij de woningen ten westen van de Nelson Mandelabrug wordt hier letterlijk een schepje bovenop gedaan. Deze woningen komen nog 6 à 7 meter hoger te liggen dan de woningen ten oosten van de brug. Dit vroeg wel wat denkwerk: “In Nederland is geen ervaring met ophogingen van 6 à 7 meter klei en hoe je dit het beste kunt verdichten. Daar hebben we samen met onze bouwteampartners een methode voor bedacht, zodat we aan de zettingseisen van de gemeente voldoen”, vertelt Gert. Bewoners worden hierdoor straks getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de Rijn en de stad Arnhem aan de ene kant én het gerealiseerde natuurgebied aan de andere kant. “Op dit perceel heb ik een optie genomen”, grapt Jeroen als we bovenop de ‘heuvel’ staan, “wat een fantastisch uitzicht! En dat op loopafstand van de stad!”
Aansluiting Eldenseweg
Om te voorzien in een goede ontsluiting van de nieuwe woningen wordt in de bouwvak van 2025 een nieuwe aansluiting op de Eldenseweg net ten zuiden van de Nelson Mandelabrug gerealiseerd. “De Eldenseweg vormt de belangrijkste route van en naar het centrum van Arnhem. Verkeerskundig gezien vormt het realiseren van deze aansluiting daarom een uitdaging. We doen dit bewust in de bouwvak: een verkeersluwe periode waarin de busbaan naar het centrum enkele dagen afgesloten kan worden met minimale hinder”, vertelt Jeroen als we op de locatie van de toekomstige aansluiting staan. Achter ons staat op dat moment een galloway rund te kijken naar het langsrazende verkeer. Een beeld dat kenmerkend is voor deze locatie waar stad en natuur samenkomen.
“Eén van de mooiste projecten die we ooit gedaan hebben”
Terwijl Gert in de vergaderruimte vertelt over het project, komt bedrijfsleider Maurice Klunder even om de hoek kijken. Als hij ziet over welk project we het hebben, kan hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steken: “Dit is een van de mooiste projecten die we ooit gedaan hebben!” Ook bij het binnenstappen van de keet op de projectlocatie is dit de eerste zin die ik te horen krijg: “Een mooier project dan dit is er niet!” En hierin kan ik de heren geen ongelijk geven! Allerlei disciplines – groot grondverzet, archeologie, ecologie, natuurontwikkeling, bodemsanering, wegenbouw – komen samen en dat op een unieke locatie, midden in de stad en tegelijkertijd midden in de natuur. Ik beloof de heren over een poosje nog eens terug te komen, want wat een bijzondere metamorfose is hier gaande!