Wij passen hoogwaardige daktuinsystemen toe voor vegetatiedaken (met sedumtapijten), tuindaken, retentiedaken en parkeerdaken. Wij denken graag mee en geven vakkundig advies over de verschillende mogelijkheden van constructieopbouw, drainage, groeisubstraat en beplanting.
Groendaken hebben het vermogen tot waterretentie. 50 tot 90% van het hemelwater wordt opgevangen. Een groot deel van dit water wordt gebruikt door de vegetatie die op het dak staat of verdampt. Dit maakt groendaken tot circulaire producten; het water wordt immers hergebruikt. Ook is dit financieel aantrekkelijk voor de eigenaar. Het overige water vloeit
geleidelijk af richting hemelwaterafvoeren. De druk op het riool en de kans op overlast ten gevolge van overstroming vanuit het riool wordt daarmee verminderd.
Ook gemeenten zien groen als de toekomst. In gemeenten, die voorop lopen met betrekking tot duurzaamheid en klimaatadaptatie, wordt tegenwoordig een subsidie verstrekt voor de aanleg van een groendak. Een interessante vergoeding die best kan oplopen! Onze adviseurs beschikken over de nodige kennis op dit gebied en kunnen subsidie-projecten begeleiden. Daktuinen hebben nog meer voordelen:
Optimaliseren microklimaat
Groendaken bevochtigen de lucht en brengen daarmee verkoeling in de omgeving. Dit heeft direct invloed op het microklimaat en in stedelijk gebied zorgt het voor een aangenamer klimaat. Technische installaties kunnen daarnaast efficiënter afgesteld worden doordat het groendak warmte buiten houdt.
Fijnstof
Planten vertragen de luchtstroom en binden het fijnstof. Aangetoond is dat groendaken tot 20% stof uit de lucht kunnen opvangen. Het percentage is afhankelijk van type beplanting. Sporenelementen zoals nitraten vanuit neerslag worden opgevangen en door de planten grotendeels hergebruikt.
Geluidsabsorberend
Groendaken hebben een gunstig effect op de weerkaatsing van geluid op harde oppervlakten en de geluidsisolatie tot 8dB. Met groendaken kan in het stedelijk gebied, waar vaak
gebrek is aan ruimte, meer groen gecreëerd worden. De leefomgeving wordt hierdoor een prettige verblijfplaats die een positief effect heeft op mens en dier.
Ecologische waarde
Via gevelbegroening kan de natuur van buiten de stad in de stad worden gebracht. De groendaken vormen voor plant en dier ‘stepping stones’ om zich in bebouwd gebied veilig te kunnen
verplaatsen.
Toepassing gerecyclede producten
De materialen die voor de opbouw van groendaken worden toegepast komen grotendeels voort uit gerecyclede materialen. Hiermee wordt steeds meer de nadruk gelegd op het
toepassen van verantwoorde duurzame groendaken.
Groene energie
Groendaken zijn goed te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Aangetoond is dat zonnepanelen een hoger rendement leveren bij een lagere temperatuur. Groendaken zorgen voor een lagere omgevingstemperatuur ten opzichte van een traditioneel dak. Een traditioneel dak (bitumen) loopt op tot een temperatuur van 80 graden. Een groendak loopt op tot 35 graden.